Velikonoční koblihy
Suroviny
- 40 g Droždí
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 200 g Džem meruňkový
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 0.1 dl Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 221 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 291.3 mg
 - Draslík 222.6 mg
 - Vláknina 5100.5 mg
 - Vitamín A 5100.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
 - 
                                2
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
 - 
                                3
Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
 - 
                                4
Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
 - 
                                5
Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.