Kopřivová roláda se sýrovým krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 500 g Kopřiva
 - 200 g Sýr Almette
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 3 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 2 polévková lžíce Sýr Čedar
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 385 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 245.3 mg
 - Draslík 499.9 mg
 - Vláknina 18429.2 mg
 - Vitamín A 18429.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 791.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
 - 
                                3
Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
 - 
                                4
Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
 - 
                                5
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit.
 - 
                                6
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
 - 
                                7
Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem.