Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou
Suroviny
- 40 g Mandle
- 100 g Ořechy vlašské
- 400 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 80 g Hera
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kakao
- 3 polévková lžíce Brusinky
- 1.5 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 3 polévková lžíce Mandle loupané
- 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 34 g
- Sodík 254 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 45.9 mg
- Draslík 340 mg
- Vláknina 10781.7 mg
- Vitamín A 10781.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.
-
2
Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.
-
3
Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.
-
4
Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
-
5
Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.
-
6
Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
-
7
Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.