Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Mandle
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 80 g Hera
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • 3 polévková lžíce Brusinky
  • 1.5 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • 3 polévková lžíce Mandle loupané
  • 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 761 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 254 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 45.9 mg
  • Draslík 340 mg
  • Vláknina 10781.7 mg
  • Vitamín A 10781.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 4.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.

  • 2

    Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.

  • 3

    Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.

  • 4

    Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.

  • 5

    Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.

  • 6

    Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.

  • 7

    Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.

Komentáře k receptu