Zeleninová terina
Suroviny
- 200 g Cuketa
 - 200 g Brokolice
 - 100 g Meruňky
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 250 g Tvaroh tučný
 - 150 g Jogurt bílý
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 150 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Salát ledový
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 195 g
 - Sodík 238 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 202.4 mg
 - Draslík 427.6 mg
 - Vláknina 8514 mg
 - Vitamín A 8514 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 131.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cuketu pokrájíme na kostky a odložíme do misky. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci s mírně osolenou vodou si postupně předvaříme připravenou zeleninu (cuketu, mrkev, brokolici). Každou vaříme max. 3 minuty a po vyjmutí odložíme zvlášť. Sušené meruňky opláchneme vodou a namočíme na 10 minut do vody, pak je pokrájíme na čtvrtky.
 - 
                                3
V míse si vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou, jogurtem, vejci, taveným sýrem, solí a pepřem, pak do něj přimícháme petrželku a meruňky.
 - 
                                4
Nádobu na terinu vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a celou formu obložíme tenkými plátky mrkve a naplníme tvarohem, předvařenou zeleninou a meruňkami.
 - 
                                5
Formu uzavřeme, celou zabalíme do alobalu a dáme do předehřáté trouby péct na spodní lištu. Pečeme při 190 °C přibližně 40 minut.
 - 
                                6
Z upečené teriny odstraníme alobal a necháme vychladnout.
 - 
                                7
Vychladlou zeleninovou terinu vyklopíme a opatrně podél plátků mrkve nakrájíme plátky. Podáváme s listy omytého hlávkového salátu.
 - 
                                8