Šťavnatý jahodový koláč
Suroviny
- 300 g Jahody zahradní
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 450 g Mouka pšeničná hrubá
 - 430 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 100 g Cukr moučkový
 - 250 ml Mléko - podmáslí
 - 125 ml Tuk rostlinný
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 polévková lžíce Tuk Hera jedlý
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 64 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 30.4 mg
 - Draslík 113.8 mg
 - Vláknina 4055.3 mg
 - Vitamín A 4055.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.7 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jahody nakrájíme a prosypeme je moučkovým cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
 - 
                                2
200 g polohrubé a 200 g hrubé mouky smícháme s práškem do pečiva. V míse utřeme 180 g cukru krupice s vejcem, přisypeme promíchané mouky s práškem do pečiva, vlijeme podmáslí a olej a vše zpracujeme na měkké těsto.
 - 
                                3
Plech vymastíme a vyložíme pečícím papírem. Těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a pokryjeme jahodami.
 - 
                                4
Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Do mísy vysypeme 250 g hrubé mouky, 100 g studeného másla pokrájeného na kousky a 250 g krupicového cukru, vše důkladně propracujeme pomocí prstů na drobenku. Tou koláč rovnoměrně posypeme.
 - 
                                5
Koláč pečeme 30 - 45 minut dokud drobenka nezezlátne.