Pohankové rizoto s houbami
Suroviny
- 200 g Okurky nakládané
 - 150 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 400 g Houby čerstvé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 9.5 dl Voda pitná
 - 0.5 šálek Pohanka
 - 1 šálek Kroupy ječné
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.5 polévková lžíce Vegeta
 - 0.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 1024 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 5.8 mg
 - Draslík 552.1 mg
 - Vláknina 21083.5 mg
 - Vitamín A 21083.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce se 7.5 dl vody a 0.5 lžičkou soli, přivedeme k varu. Vaříme 30 minut.
 - 
                                2
Den předem omyté a namočené kroupy uvaříme zvlášť: v poměru 1 hrneček krup + 2 hrnečky vody + 1 lžička soli.
 - 
                                3
Kroupy s pohankou dáme do mísy. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na oleji ji zpěníme, přidáme k ní houby, osolíme (0.5 lžičky), přimícháme drcený kmín, dusíme do doby, až se všechna voda vyvaří. Pak vše přidáme do mísy k pohance a kroupám. Celou směs promícháme, dochutíme Vegetou a kari kořením.
 - 
                                4
Pečící plech vytřeme sádlem, rizoto rozložíme, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.
 - 
                                5
Pohankové rizoto podáváme se sladkokyselou okurkou.