Jarní hrnec se smrži a olivami
Suroviny
- 300 g Olivy černé
 - 200 g Smrže čerstvé
 - 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.75 dl Sherry brandy
 - 0.75 dl Bujón houbový
 - 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1076 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 1.7 mg
 - Draslík 187.4 mg
 - Vláknina 14775.2 mg
 - Vitamín A 14775.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme.
 - 
                                4
Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb.