Šumavská polévka z jarních kopřiv se zeleninou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Slanina vepřová
 - 70 g Kopřiva
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1.2 l Hovězí vývar základní
 - 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 887 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 112.2 mg
 - Draslík 456.7 mg
 - Vláknina 6643.2 mg
 - Vitamín A 6643.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou mrkev nahrubo nastrouháme. Jarní kopřivové listy dobře v sítu promyjeme, necháme okapat a potom je nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, poté přidáme mrkev, promícháme, přidáme kopřivy, znovu promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1-2 minuty. Vše poprášíme moukou a krátce osmažíme. Za stálého míchání přilijeme hovězí masový vývar, přidáme brambory, kmín, pepř a vaříme přibližně 15 minut, až jsou brambory měkké.
 - 
                                3
Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a v pánvi ji vysmažíme dozlatova. V hrnečku si vyšleháme smetanu se žloutkem, kterou za stálého míchání přilijeme před koncem vaření do polévky, necháme přejít varem, dochutíme solí a hrnec odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Kopřivovou polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžičku vysmažených škvarečků ze slaniny a podáváme.