Velikonoční polévka s bylinkami
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Kopřiva
 - 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Šťovík
 - 1 polévková lžíce Chudobka květ
 - 1 polévková lžíce Listy jahodník
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 307 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 177.6 mg
 - Draslík 53 mg
 - Vláknina 712.3 mg
 - Vitamín A 712.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.
 - 
                                3
Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                4
V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.
 - 
                                5
Polévku podáváme s opraženou žemlí.