Šťovíková smetanová polévka
Suroviny
- 25 g Šťovík
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 5 ks Cibulka jarní
 - 2 špetka Tymián sušený
 - 2 špetka Šalvěj sušená
 - 1 l Bujón zeleninový
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 295 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 67 mg
 - Draslík 96.2 mg
 - Vláknina 1478.3 mg
 - Vitamín A 1478.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bílé části jarních cibulek očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. Omyjeme 25 g šťovíkových listů a pokrájíme je na proužky.
 - 
                                2
V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené šťovíkové listy, promícháme a krátce osmažíme, posypeme polohrubou moukou, znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón a polévku přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, sušeným tymiánem a šalvějí. Do polévky nakonec přilijeme smetanu a podle chuti můžeme polévku přisladit.
 - 
                                3
Vaříme asi 2 minuty, polévku dohladka rozmixujeme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.