Velikonoční kuře
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
 - 400 g Kompot broskvový
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 160 g Slanina vepřová
 - 200 g Uzené maso vařené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Rohlíky bílé
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.25 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 kg Kuře
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Kopřiva
 - 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 695 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 243.6 mg
 - Draslík 633 mg
 - Vláknina 7396.4 mg
 - Vitamín A 7396.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 111.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem s 2 rozšlehanými žloutky a 2 celými vejci. Vařené uzené maso pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi na másle cibuli s česnekem zpěníme, přidáme maso, promícháme a krátce vše osmažíme. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Petrželku, pažitku, kopřivy a pampeliškové listy omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, bylinky drobně posekáme a přidáme k rohlíkům. Přidáme sůl, pepř, cibuli s masem, vše promícháme a zapracujeme sníh z bílků.
 - 
                                2
Očištěné, omyté kuře osušíme a vykostíme. Z kuřete bez kostí nám vznikne velký plát masa, který z obou stran osolíme a posypeme drceným kmínem. Celou plochu masa pokryjeme plátky slaniny (80 g), na ně navrstvíme nádivku a okraje masa spojíme tak, že je zašijeme. Vznikne nám "tunel".
 - 
                                3
Kuře dáme do pekáče, ve kterém jsme si na dno rozložili zbylé plátky slaniny. Okolo kuřete rozložíme nakrájené máslo, přilijeme vodu a kuře dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 1 hodinu dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem.
 - 
                                4
Upečené kuře zbavíme nití, nakrájíme ho na porce a podáváme s vařenými brambory a broskvovým kompotem.