Špagety s chřestem
Suroviny
- 500 g Chřest zelený
 - 400 g Špagety, Makarony
 - 100 g Sýr kozí
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Balsamico ocet
 - 1 ks Rohlíky bílé
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 6 špetka Pepř 4 barev
 - 2 špetka Sůl bylinková
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 562 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 43.1 mg
 - Draslík 264.4 mg
 - Vláknina 9439.3 mg
 - Vitamín A 9439.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvý zelený chřest omyjeme, odkrojíme spodní tuhé konce (přibližně 2cm) a škrabkou na zeleninu nakrájíme podélně silnější plátky, které si odložíme do misky. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme do misky a dochutíme pepřem 4 barev a solí. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, které osmažíme na másle dozlatova.
 - 
                                2
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a podle návodu uvaříme špagety na skus (al dente). Když špegety scedíme, odložíme je do mísy a vývar z nich zachytíme do druhého hrnce. Odebereme z něj 1dl vývaru na omáčku, kterou si připravíme v malém rendlíku. Přidáme změklé máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Vše důkladně promícháme a uchováme teplé.
 - 
                                3
Vývar ze špaget přivedeme znovu k varu, vložíme do něj nakrájené plátky chřestu, které jakmile přejdou varem, ihned scedíme a přimícháme je do mísy ke špagetám. Špagety přelijeme omáčkou, promícháme a hned je dáváme na talíře. Každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme kostičkami rohlíku a hned podáváme.