Meruňkový bezlepkový koláč s jogurtovým korpusem
Suroviny
- 500 g Meruňky
 - 30 g Mouka bezlepková
 - 30 g Cukr krupice
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 350 g Mouka bezlepková Jizerka
 - 500 g Jogurt bílý
 - 150 g Cukr třtinový
 - 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka bezlepková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 26 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 71.8 mg
 - Draslík 206.3 mg
 - Vláknina 2500 mg
 - Vitamín A 2500 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme čerstvé zralé meruňky, rozpůlíme je a vypeckujeme.
 - 
                                2
Připravíme drobenku: do větší misky dáme bezlepkovou (hrubou) mouku, krupicový cukr a máslo. Prsty vše promneme, až vznikne drobenka.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Jizerka s bezlepkovým práškem do pečiva, přidáme bílý jogurt, 2 vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr. Směs dobře promícháme a nalijeme ji do dortové formy, kterou jsme vytřeli máslem a vysypali bezlepkovou strouhankou. Těsto pokryjeme rozpůlenými meruňkami a drobenkou.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C-200°C přibližně 30 minut. Meruňkový koláč nakrájíme po vychladnutí.