Fíkové slatko
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4631 kcal
 - Sacharidy 1203 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 55 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 1203 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 2485 mg
 - Vláknina 67400 mg
 - Vitamín A 67400 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fíky pořádně omyjeme, párátkem propíchneme na několika místech, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Vaříme 5 minut, vodu slijeme, nalijeme na ně další čistou vodu a znovu vaříme 5 minut.
 - 
                                2
Tento postup opakujeme 3x, pak je scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                3
V druhém hrnci mezitím svaříme sirup z 8 dl vody a 1 kg cukru, vložíme do něj fíky a vaříme do doby až sirup zhoustne, bude mít hustou konzistenci, je průhledný. Na zkoušku, že je dobře uvařený, kápneme na talířek trochu sirupu, ten by měl držet tvar.
 - 
                                4
Během vaření občas sladko promícháme a před koncem vaření přidáme lusk vanilky a plátky chemicky neošetřeného citronu (můžeme nahradit 5 g kyseliny citronové a 1 balíčkem vanilkového cukru).
 - 
                                5
Hotový fíkový džem - sladko nalijeme do čistých suchých sklenic, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a po vychlazení je převrátíme a uskladníme.