Trnkový likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 172 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 2 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 3.3 mg
 - Vláknina 21620 mg
 - Vitamín A 21620 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé trnky s tmavě modrou slupkou a zelenou dužinou dobře omyjeme a zbavíme stopek. Trnky nesmíme sbírat po mrazu! Pak nejsou vhodné k výrobě likéru. Trnky dáme do nerezového hrnce a zahřejeme je s 1 dl hroznové šťávy na 40°C. Trnky během zahřívání mícháme, až tak je rozdrtíme. Když jsou zahřáty na 25°C. přidáme po kapkách asi 1-1.5 ml pektolytického enzymu, promícháme a zahřejeme ovocnou kaši na teplotu 40°C. Tuto teplotu udržujeme 90 minut! Takto odbouráme pektin.
 - 
                                2
Teplou kaši z trnek dáme do lisu. Lisujeme jen do doby, pokud odtéká čistá šťáva - nesmí být zakalená. Šťávu ihned uskladníme v nerezovém hrnci v chladu.
 - 
                                3
Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml švestkového destilátu (80% objem. jednotek) se 100 ml invertního cukrového sirupu a 65 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.