Šumavská zelná polévka s houbami
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Cibule
 - 300 g Zelí hlávkové bílé
 - 200 g Houby čerstvé
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1.4 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 303 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 194 mg
 - Draslík 966.9 mg
 - Vláknina 14408.8 mg
 - Vitamín A 14408.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme čerstvé hlávkové zelí a nakrájíme je na tenké nudličky. Očistíme a omyjeme hřiby, lišky, křemenáče, osušíme je a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, pepř a promícháme. Krátce podusíme, poprášíme hladkou moukou, sladkou paprikou, znovu promícháme a když zelí po 2-3 minutách změkne, přilijeme horkou vodu, přidáme brambory, hříbky, podle chuti sůl a pomalu vaříme 20-25 minut doměkka. Polévku dochutíme lžičkou octa a odstavíme z plotny.
 - 
                                3
V misce vyšleháme 2 žloutky, které přimícháme do polévky po odstavení z plotny a podáváme.