Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi
Suroviny
- 55 g Cukr třtinový
 - 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Ořechy lískové
 - 5 g Ořechy vlašské
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 55 g Cukr moučkový
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 5 ks Hřebíček
 - 1 ks Skořice celá
 - 2 ks Badyán
 - 2 ks Kdoule
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 14 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 111.1 mg
 - Draslík 150.3 mg
 - Vláknina 15720.8 mg
 - Vitamín A 15720.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou.
 - 
                                3
Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku.
 - 
                                4
Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný.