Chlebový cop s ořechovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 110 g Ořechy pekanové
  • 450 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1.4 dl Zakysaná smetana
  • 5 polévková lžíce Sirup javorový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 500 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 98 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 59.7 mg
  • Draslík 141.6 mg
  • Vláknina 4058 mg
  • Vitamín A 4058 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekanové ořechy nasekáme najemno.

  • 2

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, zakysanou smetanu, máslo, 5 lžic javorového sirupu a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.

  • 3

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Pět minut před ukončení cyklu "hnětení" přisypeme do těsta větší část - 100 gramů - nasekaných ořechů. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.

  • 5

    Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly a vyválíme z nich asi 30 cm dlouhé válečky. Všechny tři pak na jednom konci spojíme a upleteme z nich cop, který dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý cop pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Ještě horký ho potřeme zbylým javorovým sirupem, posypeme nasekanými ořechy a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu