Chlebová slunečnice se semínky
Suroviny
- 10 g Cukr třtinový
 - 10 g Mák - semena
 - 200 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 50 g Mouka sójová plnotučná
 - 10 g Sezam - semena
 - 10 g Slunečnice - semena
 - 20 g Droždí
 - 10 g Lněné semínko
 - 75 g Olej slunečnicový
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 202 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 40.9 mg
 - Draslík 179.6 mg
 - Vláknina 10313 mg
 - Vitamín A 10313 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 5.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme 50 gramů slunečnicového oleje a prášek do pečiva. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
 - 
                                2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
 - 
                                3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
 - 
                                4
Pracovní plochu posypeme moukou a těsto na ní rozdělíme na malé bochánky a každý potřeme po stranách olejem. Kruhovou koláčovou formu vymažeme a bochánky do ní rovnáme od středu kolem dokola do kruhu tak, aby vytvořily podobu květiny. Formu přikryjeme utěrkou a bochánky necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. Vykynuté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
 - 
                                5
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu.