Listová pogača s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Mandle loupané
  • 20 g Droždí
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 829 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 160 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 166.4 mg
  • Draslík 103.9 mg
  • Vláknina 6056.3 mg
  • Vitamín A 6056.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 5.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme 1/2 litru vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme 2 žloutky, olej, sůl, vše promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.

  • 2

    Mezitím ve druhé misce utřeme máslo se 2 žloutky do pěny.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj obdélníkový plát, který potřeme utřeným máslem se žloutky, těsto svineme do rolády a pak ho stočíme do kruhu jako šneka. Přeneseme ho na olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 45 minut. Během té doby ho 2x potřeme rozpuštěným máslem.

  • 4

    Když je těsto znovu vykynuté, potřeme ho rozšlehaným bílkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme do teplé trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut, pak teplotu snížíme asi na 175 °C a potom ještě asi 20 minut do zlatohněda.

  • 5

    Horký koláč pogaču necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme porce a podáváme.

Komentáře k receptu