Slaninové vdolečky se semínky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 20 g Droždí
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Tuk
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 22 g
- Sodík 510 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 145.6 mg
- Draslík 217.7 mg
- Vláknina 1028.6 mg
- Vitamín A 1028.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi vyškvaříme, necháme zchladnout.
-
2
Do mísy prosijeme mouku, při okraji vsypeme sůl, pepř, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, vykynutý kvásek, vyškvařenou slaninu, vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto kynout zhruba půl hodiny.
-
3
Poté na válu vyválíme silný váleček, oddělujeme kousky asi 30 g, zakulatíme do tvaru briošky, klademe na vymazaný plech a necháme ještě asi deset minut kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, slunečnicovými nebo tykvovými semínky, mírně je do těsta vtiskneme a vdolečky pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou.