Nádivka z trojího masa s bylinkami
Suroviny
- 200 g Králičí maso
- 500 g Žemle tuková
- 200 g Vepřová plec
- 80 g Kopřiva
- 200 g Kuřecí maso uzené
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Nové koření mleté
- 1.7 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 26 g
- Sodík 659 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 348.6 mg
- Draslík 416.6 mg
- Vláknina 2933.8 mg
- Vitamín A 2933.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 189.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou libovou plec, uzené maso a maso z králíka omyjeme, osušíme. Každé maso dáme zvlášť do hrnců a zalijeme vodou. Na uzené maso přilijeme 5-6 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 5 dl vody s 1 lžičkou soli. Králičí maso zalijeme 4-6 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Maso vaříme pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 50-60 minut.
-
2
Uvařené maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Kopřivy, petrželku, řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, mleté nové koření a 6 žloutků.
-
3
Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme vývarem z masa přibližně 2 dl a 1.5 dl mléka. Promícháme, aby nasákly. Pak je smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
-
4
Nádivku dosolíme podle chuti (asi 1 lžička) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
-
5
Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou.
-
6
Pečeme v předehřáté troubě při 190-200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
-
7
Nádivku pokrájenou na porce podáváme teplou i studenou.