Koláč pro zamilované
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká
 - 15 g Mandle
 - 25 g Cukr krupice
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 300 g Jahody zahradní
 - 110 g Jahody zahradní
 - 120 g Čokoláda na vaření
 - 220 g Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Kakao
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 3 polévková lžíce Koňak vaječný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 88 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 252.2 mg
 - Draslík 168.1 mg
 - Vláknina 22397.3 mg
 - Vitamín A 22397.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosijeme 60 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 15 g pomletých loupaných mandlí a 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou minerální vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                2
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme na pečící formu.
 - 
                                5
Okraje vidličkou přitiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchneme vidličkou o okraje plechu. Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme ho 10-15 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout.
 - 
                                6
Do misky nakrájíme máslo a přidáme rozlámanou čokoládu. Misku posadíme do kastrolu s 5 dl vody a nad parou směs rozpustíme. V druhé misce si rozmícháme 220 g krupicového cukru s Maizenou (kukuřičný škrob) a směs vmícháme do roztopené čokolády a za stálého míchání směs vymícháme dohladka. V další misce si vyšleháme elektrickým šlehačem 3 vejce a vmícháme je do čokoládové směsi. Stále zahříváme a mícháme do doby, až krém začne houstnout. Když je krém hladký a lesklý, přimícháme vaječný koňak a vanilkovou příchuť. Krém necháme úplně vychladnout.
 - 
                                7
Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Potom ji postupně vmícháme do čokoládového krému, který rozetřeme na upečený korpus, uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
 - 
                                8
Jahody rozmačkáme, vložíme je do rendlíku, přidáme vodu, moučkový cukr a směs krátce (8-6 minut) povaříme. Potom jahody přecedíme přes jemné sítko. Do získané šťávy přimícháme broskvový likér a šťávu necháme vychladnout.
 - 
                                9
Před podáváním koláč pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme čerstvými jahodami, nakrájíme porce a podáváme.