Těstovinová terina se špenátem a hřiby
Suroviny
- 200 g Těstoviny Penne
 - 200 g Mozzarella
 - 100 g Sýr balkánský
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 150 g Houby nakládané
 - 200 g Houby čerstvé
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Česnek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2460 kcal
 - Sacharidy 188 g
 - Tuky 145 g
 - Sodík 4911 mg
 - Bílkoviny 108 g
 - Uhlovodany 188 g
 - Cholesterol 384.2 mg
 - Draslík 2736.2 mg
 - Vláknina 29314.2 mg
 - Vitamín A 29314.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.4 mg
 - Vitamín E 5.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 74 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný, drobně pokrájený česnek krátce zpěníme na másle. Přidáme umytý, na kousky pokrájený listový špenát, který pod pokličkou podusíme 8-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti a odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Čerstvé houby (hřiby, lišky) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, na kterém houby podusíme, přimícháme k nim zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a směs hub promícháme se špenátem.
 - 
                                3
Drobné těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme je a vychladlé smícháme s kostičkami Mozzarelly.
 - 
                                4
Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme ji máslem a na dno vložíme polovinu uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu špenátu s houbami, které zakryjeme zbytkem těstovin.
 - 
                                5
Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
 - 
                                6
Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s nakládanými houbami v sladkokyselém nálevu.