Jelita ze Šumavy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 4 ks Žemle tuková
  • 0.5 ks Vepřová hlava
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 0.5 l Vepřová krev
  • 1 kg Vepřová krkovička
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 465 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 120.3 mg
  • Draslík 105 mg
  • Vláknina 1990.4 mg
  • Vitamín A 1990.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 314.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme

  • 2

    do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké.

  • 3

    Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev.

  • 4

    Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna.

Komentáře k receptu