Ořechový nákyp s krémem
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 160 g Ořechy lískové pražené
 - 30 g Strouhanka
 - 80 g Cukr moučkový
 - 40 g Cukr moučkový
 - 0.5 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
 - 0.25 ks Citrony
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 147 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 697.5 mg
 - Draslík 392.4 mg
 - Vláknina 7030.8 mg
 - Vitamín A 7030.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ořechy nastrouháme a rozdělíme na dva díly. V míse dohusta utřeme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jednu část ořechů. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, zbytek ořechů a mouku a zlehka promícháme.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30-45 minut. Hotový nákyp nakrájíme na řezy, přelijeme krémem a podáváme.
 - 
                                3
Na krém šleháme ve vodní lázni smetanu se žloutky, cukrem, moukou a vanilkou do zhoustnutí. Přimícháme máslo, zrnko soli a nastrouhané ořechy.