Libušin plněný dort
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 220 g Máslo čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Mouka pšeničná hrubá
 - 130 g Poleva čokoládová
 - 120 g Cukr moučkový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 250 ml Voda pitná
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 66 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 332.5 mg
 - Draslík 81.8 mg
 - Vláknina 857.2 mg
 - Vitamín A 857.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Z těsta upečeme na máslem vymazaném a moukou vysypaném pečicím papíře čtyři kruhy, papír odstraníme a upečené těsto necháme vychladnout.
 - 
                                2
Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku smetanu se žloutky, moukou, vanilkou a cukrem. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu vložíme kotlík se základem krému, který ušleháme do zhoustnutí. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Mezitím umícháme zvlášť máslo a postupně do něj přidáváme vařený krém.
 - 
                                3
Tři kruhy upečeného těsta potřeme větší částí krému, složíme na sebe, přiklopíme posledním kruhem a dort na chvíli zatížíme. Pak přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme zbytkem krému, který vložíme do kornoutu s trubičkou.