Venkovské žemle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 141 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 69 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 4.3 mg
 - Draslík 15 mg
 - Vláknina 36.5 mg
 - Vitamín A 36.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku a sůl dáme do velké mísy, vložíme změklé máslo a vmícháme
 - 
                                2
droždí. Uděláme uprostřed důlek a vlijeme vodu, mléko a med. Těsto zpracujeme ručně vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače.
 - 
                                3
Vypracujeme těsto, až je hladké a pružné. Uděláme z něho kouli a vložíme ji do mísy. Zakryjeme pomaštěnou fólií a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude.
 - 
                                4
Těsto přendáme na slabě pomoučený vál. Prohněteme je ještě asi 2-3 minuty, až je hladké a pružné.
 - 
                                5
Lehce vymažeme 2 plechy na pečení. Rozdělíme těsto na 16 stejných kousků. Vytvarujeme je dokulata a položíme na plech vždy kousek od sebe. Dlaní je zploštíme na žemli o průměru asi 7 cm.
 - 
                                6
Pokryjeme volně pomaštěnou fólií a necháme ještě kynout asi 30 minut, až těsto dvojnásobně nabude.
 - 
                                7
Žemle lehce poprášíme moukou a pečeme je v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, až jsou dobře propečené a zlatavé. Nepečeme je zprudka, aby se dobře propekly. Necháme je vychladnout na drátěné podložce.
 - 
                                8