Velikonoční polévané perníčky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 250 g Cukr moučkový
 - 250 g Cukr moučkový
 - 650 g Mouka pšeničná hladká
 - 1.5 kávová lžička Kakao - prášek
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Hřebíček
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Anýz mletý
 - 1 špetka Badyán
 - 1 špetka Fenyklová semínka
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 150 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 104.1 mg
 - Draslík 88.2 mg
 - Vláknina 325.7 mg
 - Vitamín A 325.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.
 - 
                                2
Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.
 - 
                                3
Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.