Nugátový dort
Suroviny
- 80 g Mouka polohrubá
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 20 g Cukr vanilka
 - 150 g Cukr krupice
 - 30 g Kakao
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Kakao
 - 200 g Hera
 - 120 g Cukr moučkový
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 g Čokoláda bílá
 - 20 g Máta
 - 50 ml Voda pitná
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 86 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 170.8 mg
 - Draslík 300 mg
 - Vláknina 1555.7 mg
 - Vitamín A 1555.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 5.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme korpus: mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky. Přisypeme vanilkový cukr, cukr krupici, přidáme tři žloutky, vmícháme kakao a přilijeme teplou vodu. Všechny suroviny dobře promícháme. Nakonec ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do směsi.
 - 
                                2
Připravené těsto přeložíme do máslem vymazané dortové formy, kterou vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C pečeme 20-30 minut. Je dobré při pečení těsto hlídat.
 - 
                                3
Upečený korpus vytáhneme z trouby, nevyklopíme ho z formy, ale necháme vychladnout ve formě.
 - 
                                4
Příprava krému: Heru s cukrem vyšleháme do pěny, přisypeme mouku, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehali kakao. Nakonec rozklepneme vejce a ještě jednou důkladně rozšleháme. Hotový krém rozetřeme na vychladlý korpus, který ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a nastrouhanou bílou čokoládou.
 - 
                                5
Dort nakrájíme na úhledné porce, které rozložíme na dezertní talíře. Ozdobíme lístky máty a podáváme.