Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr třtinový
 - 200 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 g Ořechy pekanové
 - 100 g Šlehačka
 - 200 g Řecký jogurt
 - 200 ml Sirup javorový
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 4 ks Banány
 - 4 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 126 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 156.4 mg
 - Draslík 584.1 mg
 - Vláknina 10132.8 mg
 - Vitamín A 10132.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu.
 - 
                                2
Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dolů.
 - 
                                3
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté přidáme 100 g másla, 100 g namletých pekanových ořechů a vanilkový extrakt.
 - 
                                4
Zbylý banán (nejlépe přezrálý) rozdrtíme vidličkou na talíři a také ho přidáme do těsta.
 - 
                                5
Vmícháme i mouku smíchanou se sodou a skořicí, řecký jogurt a nakonec opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
 - 
                                6
Těsto vrstvíme jednu lžící podruhé do pečící formy na banány.
 - 
                                7
Pečeme 45 minut až 1 hodinu na 160 °C.
 - 
                                8
Mezitím si připravíme omáčku – 100 g pekanových ořechů vcelku opečeme nasucho na pánvi. Přidáme 100 g másla, osolíme, 100 ml javorového sirupu a 100 ml šlehačky. Vaříme asi 5 minut – směs by měla zhoustnout.
 - 
                                9
Koláč po upečení necháme zchládnout a pak ho vyklopíme. Podáváme přelité omáčkou.