Kedlubnové pyré s jablkovým salátem a fenyklovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 300 g Kedlubna
 - 7.5 g Hořčice Dijonská
 - 500 ml Voda pitná
 - 15 ml Olej olivový
 - 0.25 kávová lžička Ocet rýžový
 - 0.5 kávová lžička Voda pitná
 - 4 ks Jablka
 - 2 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 0.25 špetka Pepř černý mletý
 - 0.25 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 202 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 15 mg
 - Draslík 835.9 mg
 - Vláknina 16039.4 mg
 - Vitamín A 16039.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fenykl očistíme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme střed. Krátce spaříme vroucí vodou, zchladíme ledovou tříští nebo vodou a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na jemné nudličky, zbytek nadrobno do omáčky. Oloupanou cibuli rovněž najemno pokrájíme. Jablka omyjeme, dvě nakrájíme i se slupkou na nudličky, zbylá oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
Na pyré necháme třetinu cibule zesklovatět na rozehřátém másle. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu a část jablek. Restujeme na mírném ohni cca 5 minut, až kedlubna změkne. Poté přilijeme 200 ml vody s dalších cca 15 minut dusíme, dokud nám nevznikne konzistence pyré. V mixéru promixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Zbylou cibuli použijeme na omáčku. Necháme ji pomalu zesklovatět na rozpáleném másle, přisypeme nadrobno nasekaný fenykl a restujeme dalších 5 minut. Zalijeme 180 ml vody a doměkka podusíme. Po vychladnutí rozmixujeme v mixéru, dle potřeby přilijeme vodu. Osolíme a opepříme dle chuti.
 - 
                                4
Na salát použijeme nudličky neloupaných jablek a fenyklu. Ochutíme hořčicovým octem, solí a nasekanými jehličkami fenyklového květu. Zlehka promícháme.
 - 
                                5
Na střed každého talíře roztáhneme fenyklovou omáčku, položíme asi tři nočky kedlubnového pyré a doprostřed navršíme jablečný salát. Okraje talířů dozdobíme hořčicovým octem a podáváme.
 - 
                                7
Hořčicový ocet [53711]:
 - 
                                8
Ocet smícháme s hořčicí a poté postupně zašleháme olivový olej a vlažnou vodu. Osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.