Artyčoky dušené v olivovém oleji
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1306 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 942 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 110 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 3772.8 mg
 - Vláknina 111498 mg
 - Vitamín A 111498 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 138.4 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Odkrojíme tuhé vnější části listy artyčoků. Stonek zkrátíme na 2,5 cm. Každý artyčok rozkrojíme na půlky a oddělíme střed hlavičky. Artyčoky dáme do velké pánve na smažení. Přilijeme olivový olej, aby artyčoky pokrýval do půli. Přidáme bobkový list, stroužky česneku a polovinu nastrouhané citronové kůry.
 - 
                                2
Pod pokličkou dusíme artyčoky 40 minut. Musí se dusit, ne smažit. Jakmile jsou měkké, vyjmeme je a necháme okapat. Odstraníme bobkový list.
 - 
                                3
Artyčoky dáme na talíře, ozdobíme zbývající citronovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citronové šťávy.