Kachna na pomerančích s mandlovými kroketami
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 120 g Kečup
 - 60 g Mandle
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 50 g Strouhanka
 - 17.14 g Olej rostlinný
 - 300 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Solamyl
 - 3 ks Pomeranče
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Kachna domácí
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1533 kcal
 - Sacharidy 197 g
 - Tuky 63 g
 - Sodík 739 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 413.5 mg
 - Draslík 752.9 mg
 - Vláknina 26414.7 mg
 - Vitamín A 26414.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.7 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 67.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z kachny odstraníme poslední část křídel, očistíme ji, omyjeme, nakrájíme na 6 porcí, které částečně vykostíme.
 - 
                                2
Porce kachny vhodíme do hrnce se studenou vodou, rychle zahřejeme na 90°C a ihned scedíme.
 - 
                                3
V hluboké pánvi rozpálíme 100 g másla, porce dorůžova osmahneme, přilijeme suché bílé víno a 100 ml vody, osolíme, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.
 - 
                                4
Pomeranče umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a seřízneme z nich malým nožem co nejtenčí vrstvičku kůry. Tu nakrájíme na nudličky, povaříme 5 minut ve 1/4 l slané vody a scedíme.
 - 
                                5
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, z kterých odstraníme zrníčka, lehce je poprášíme paprikou a nahřejeme na pánvi s rozehřátým máslem (zbylých 60 g).
 - 
                                6
Do pánve s kachnou přidáme kečup a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a chvilku povaříme.
 - 
                                7
Na talíř klademe porce kachny přelité omáčkou, na ně navršíme plátky pomerančů a obložíme mandlovými kroketami.
 - 
                                8
Mandlové krokety [56435]:
 - 
                                9
Brambory oloupeme, uvaříme ve slané vodě, ihned scedíme a prolisujeme do kastrolku. Přidáme přeškvařené máslo (bez vody), na plotně vařečkou 2 minuty propracováváme, přidáme žloutky a vypracujeme na tuhou hmotu. Tu necháme vystydnout, pak z ní na vále utvoříme 12 válečků, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi strouhaných mandlí a strouhanky.
 - 
                                10
Takto připravené krokety smažíme na oleji dozlatova a ihned podáváme.