Koláč z drobenky se zakysanou smetanou
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
 - 225 g Cukr krupice
 - 125 g Cukr moučkový
 - 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Ořechy vlašské
 - 250 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 3 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 143 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 152.9 mg
 - Draslík 187.2 mg
 - Vláknina 4452.4 mg
 - Vitamín A 4452.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Plech 23 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
 - 
                                3
Do mísy nasypeme krupicový cukr (vhodný je tmavý cukr), skořici a posekané ořechy. Smícháme a přidáme 55 g pokrájeného másla a utvoříme žmolenku a dáme stranou.
 - 
                                4
V jiné míse mixerem ušleháme 115 g změklého másla, postupně přidáme moučkový cukr a ušleháme do pěny. Poté přidáme jedno po druhém vejce.
 - 
                                5
Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmícháme do směsi máslové a přidáme zakysanou smetanu.
 - 
                                6
Polovinu hotového těsta vlijeme do připraveného plechu, rovnoměrně posypeme polovinou odloženého žmolenkového těsta, přelijeme druhou polovinou těsta, zasypeme zbylou žmolenkou a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 min.
 - 
                                7
Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě ho necháme chladnout asi 5 min, poté vyklopíme na mřížku, kde koláč vychladne.