Pivní dort s čokoládovou polevou a se šlehačkovým krémem
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
 - 260 g Cukr moučkový
 - 220 g Máslo čerstvé
 - 80 g Kakao
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 200 g Čokoláda na vaření
 - 200 g Čokoláda hořká
 - 70 g Tuk
 - 250 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 69 g
 - Sodík 96 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 186.6 mg
 - Draslík 154.9 mg
 - Vláknina 6321 mg
 - Vitamín A 6321 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 39.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, rozpuštěným máslem, kakaem, pivem, vejci a zakysanou smetanou. Vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 170 °C, zhruba 45–50 minut. Dort necháme zchladnout ve formě a poté ho vyklopíme.
 - 
                                2
Vychladlý dost přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobícím sáčkem ozdobíme připravenou čokoládovou šlehačkou.
 - 
                                3
Ke zdobení si připravíme čokoládovou polevu a šlehačkový krém.
 - 
                                4
Na polevu ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem, nevaříme.
 - 
                                5
Na krém svaříme v rendlíku šlehačku, poté odstavíme a vmícháme máslo a rozlámanou čokoládu. Pečlivě rozmícháme dohladka a necháme pod fólií v chladničce vychladit. Poté z ní vyšleháme hustou šlehačku.