Dort Malakov
Suroviny
- 150 g Džem meruňkový
 - 100 g Mandle
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hrubá
 - 150 g Cukr moučkový
 - 10 g Cukr moučkový
 - 120 g Cukr moučkový
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 0.1875 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 290.7 mg
 - Draslík 116.5 mg
 - Vláknina 2778.1 mg
 - Vitamín A 2778.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme piškoty. V míse smícháme moučkový cukr (trochu si ponecháme stranou na vysypání formy), žloutky a vanilku a třeme cca 30 minut. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Těsto vložíme do kornoutu s trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem vytvoříme cca 15 malých piškotů. Ze zbytku těsta uděláme větší piškoty. Posypeme je moučkovým cukrem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
 - 
                                2
Hotové piškoty sejmeme z papíru, menší odložíme. Velké piškoty rozpůlíme. Dortovou formu vylijeme studenou vodou, vysypeme cukrem a dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů. Na ně rozetřeme mandlový krém, naskládáme opět piškoty a takto pokračujeme, až naplníme formu. Na povrch rozložíme malé piškoty. Dort zatížíme a na chladném místě necháme ztuhnout do druhého dne. Poté vyklopíme, povrch i strany potřeme džemem, dozdobíme ušlehanou smetanou a malými piškoty.
 - 
                                3
Na mandlový krém utřeme máslo, přidáme cukr, vanilku, žloutky a utřeme. Po lžičkách přiléváme svařenou, studenou smetanu a přisypeme strouhané mandle.