Belgický velikonoční dort
Suroviny
- 24 g Cukr moučkový
 - 30 g Mouka polohrubá
 - 20 g Mouka polohrubá
 - 60 g Mandle
 - 40 g Cukr moučkový
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr moučkový
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 balení Ztužovač šlehačky
 - 1 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 69 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 370.1 mg
 - Draslík 210.3 mg
 - Vláknina 5717.6 mg
 - Vitamín A 5717.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 287.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky. Poté postupně vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků.
 - 
                                2
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 40 minut.
 - 
                                3
Upečený korpus opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch dortu potřeme krémem, horní část ozdobíme dobře ušlehanou smetanou a posypeme jemnými plátky oloupaných mandlí.
 - 
                                4
Krém připravíme z moučné kaše a máslového krému. Ve vodní lázni svaříme v mléce rozšlehanou mouku a vmícháme máslo. Hladkou kaši za občasného míchání necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, prosátým cukrem, kakaovým práškem. Do krému po částech zatřeme moučnou kaši, až vznikne hladký krém.
 - 
                                5
Šlehačku smícháme s cukrem a ztužovačem a dobře ušleháme.