Slepičí consommé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 300 g Kuřecí prsa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 643 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 134 g
  • Sodík 818 mg
  • Bílkoviny 78 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 233 mg
  • Draslík 1284.3 mg
  • Vláknina 11364.3 mg
  • Vitamín A 11364.3 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na krátké nudličky, dáme do mísy, opepříme citronovým pepřem a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut.

  • 2

    Consommé podáváme posypané pažitkou.

  • 3

    Slepičí bujon [28675]:

  • 4

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 5

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 6

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 7

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu