Zapečené špagety s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Strouhanka
- 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 120 g Sýr Gruyére
- 200 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Voda pitná
- 1.5 dl Víno bílé
- 3 dl Omáčka bešamelová
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 28 g
- Sodík 462 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 94.3 mg
- Draslík 191.5 mg
- Vláknina 2305.5 mg
- Vitamín A 2305.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špagety nalámeme na přibližně 5 cm dlouhé kousky a dáme je vařit do hrnce s osolenou vodou.
-
2
Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Konzervovaná rajčata scedíme a okapaná nakrájíme na malé kousky. Sýr rozkrájíme na tenké plátky.
-
3
Uvařené těstoviny scedíme, necháme je okapat, potom je v míse smícháme s vajíčkem, strouhankou a sýrem, opepříme a osolíme, přelijeme bešamelovou omáčkou a důkladně promícháme. Připravenou těstovinovou směs vložíme do zapékací mísy a v troubě, předehřáté na 220 stupňů ji zapékáme 20 minut. Zapečenou necháme 10 minut chladnout a připravíme si omáčku.
-
4
V nízkém hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání na mírném žáru v něm opečeme cibuli a bobkový list. Pak vmícháme nakrájená rajčata a rajčatový protlak, přilijeme víno, opepříme, osolíme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
-
5
Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme je rajčatovou omáčkou a podáváme.