Jogurtové muffiny se zlatými hrozinkami
Suroviny
- 45 g Hrozinky
- 200 g Jogurt bílý smetanový
- 250 g Mouka polohrubá
- 200 g Cukr krupice
- 130 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Citrony
- 3 polévková lžíce Sirup javorový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.06 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 109 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 108 g
- Cholesterol 223 mg
- Draslík 273.8 mg
- Vláknina 7093 mg
- Vitamín A 7093 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a z celého jemně ostrouháme kůru, tu uschováme. Poté citrón vymačkáme. Zlaté hrozinky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Formu na 12 ks muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy pokrájíme změklé máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, 3 žloutky a máslo utřeme do pěny. Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu, bílý jogurt a hrozinky. Těsto dobře promícháme, zlehka zapracujeme. Poté ho nalijeme do formiček (přibližně do dvou třetin). Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme do papírových košíčků, pokapeme javorovým sirupem a podáváme.