Čokoládový věnec s kořením
Suroviny
- 500 g Mandle
 - 300 g Máslo čerstvé
 - 750 g Mouka polohrubá
 - 400 g Cukr moučkový
 - 200 g Čokoláda hořká
 - 0.8 kávová lžička Kardamom
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.8 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 99.2 mg
 - Draslík 321.4 mg
 - Vláknina 11233.3 mg
 - Vitamín A 11233.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 8.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce utřeme máslo, k němu přidáme moučkový a vanilkový cukr, mletou skořici, hřebíček a sůl, šleháme, až máslová pěna zhoustne. Potom zašleháváme jedno vejce po druhém. Smícháme mouku a prášek do pečiva a po lžících postupně přidáváme a kuchyňským robotem se šlehacími metlami zašleháváme do těsta. Nastrouháme čokoládu a nadrobno nasekáme mandle a také je přidáme do těsta.
 - 
                                2
Připravíme formu, věnec o průměru 26 centimetrů. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme asi 50 minut. Upečený korpus vyklopíme a při pokojové teplotě necháme chladnout.
 - 
                                3
Připravíme polevu. Nadrobno nalámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou pastu a rozpustíme ve vodní lázni. Stále mícháme, aby poleva byla úplně hladká. Nalijeme ji na chladný dort, který ještě můžeme posypat strouhanou čokoládou.