Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
Suroviny
- 400 g Čočka velkozrnná
 - 70 g Slanina vepřová
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Okurky nakládané
 - 4 špetka Sůl mořská
 - 4 špetka Paprika mletá sladká
 - 4 špetka Paprika mletá pálivá
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 - 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 4901 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 257.7 mg
 - Draslík 920.3 mg
 - Vláknina 36948.1 mg
 - Vitamín A 36948.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.
 - 
                                2
Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.
 - 
                                3
Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.
 - 
                                4
Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.
 - 
                                5
V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.
 - 
                                6
V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.
 - 
                                7
Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.