Koláč Krásná Helena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 64 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 49.7 mg
 - Draslík 259.4 mg
 - Vláknina 10243.3 mg
 - Vitamín A 10243.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z másla pokrájeného na kousky, soli a 6 g cukru vytvoříme hladké nelepivé těsto, dle potřeby můžeme přilít trochu vody. Připravené těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím si omyjeme a oloupeme hrušky, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Takto připravené ovoce naskládáme do misky, posypeme cukrem a necháme odležet.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na plát o síle 4 mm a dáme do formy vymazané máslem. Překryjeme kolem pečícího papíru, zastřiženého dle formy a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme při 225 °C cca 15 minut.
 - 
                                3
Těsto vyjmeme z trouby, odstraníme fazole i papír a poklademe kousky hrušek. Necháme 10 minut dopéct, poté vyndáme z trouby a necháme zcela vystydnout.
 - 
                                4
Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu. Odstavíme z plotny a vmícháme 1 lžíci horké vody a 50 g másla. Na závěr vmícháme smetanu. Vzniklým krémem potřeme koláč a posypeme praženými mandlemi.