Reveňový koláč s rozinkami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr krupice
 - 50 g Strouhanka
 - 500 g Reveň (Rebarbora)
 - 150 g Cukr moučkový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 30 g Rozinky tmavé
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 135 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 184.3 mg
 - Draslík 328.2 mg
 - Vláknina 5129.5 mg
 - Vitamín A 5129.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rozsekané máslo, žloutek a vypracujeme jemné těsto. Na chladném místě necháme cca 30 min ztuhnout. Poté těsto rozválíme, okrajem kruhu z dortové formy vykrojíme koláč a vložíme do formy. Na okraj položíme váleček vytvořený z odkrojeného těsta, zapečeme.
 - 
                                2
Reveň oloupeme, nadrobno nakrájíme, spaříme a rozložíme na koláč. Posypeme cukrem, rozinkami, osmaženou strouhankou, okraj potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě pečeme cca 20 - 30 minut. Hotový koláč dozdobíme sladkým sněhem a ještě krátce dosušíme v troubě.