Bretaňský salát
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 200 g Mrkev kořen
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 700 g Zelí hlávkové bílé
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 60 g Rozinky bílé
 - 90 ml Majonéza
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Provensálské koření
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 169 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 452 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 203.1 mg
 - Vláknina 7015.5 mg
 - Vitamín A 7015.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vinnaigretta - francouzská zálivka [37226]:
 - 
                                2
Připravíme kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnaiegretta":
 - 
                                3
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
 - 
                                4
Nakrájíme zelí na jemné nudličky nebo nastrouháme.
 - 
                                5
Zelí dáme do velké mísy, přidáme zálivku vinnaigrette, nakrájenou cibuli, dijonskou hořčici, podle chuti sůl a pepř a vše promícháme. Mísu zakryjeme a necháme chladit asi 8 hodin.
 - 
                                6
Vložíme nakrájený celer, mrkev a rozinky a znovu promícháme. Vmícháme majonézu. Zakryjeme a necháme v chladu 1 hodinu. Ochutnáme a podáváme.