Makovec s vlašskými ořechy
Suroviny
- 100 g Ořechy vlašské
 - 150 g Cukr krupice
 - 50 g Cukr vanilka
 - 50 g Mák mletý
 - 20 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Želatina bílá plátky
 - 330 g Mouka pšeničná hladká
 - 4 g Mouka pšeničná hrubá
 - 60 ml Rum
 - 100 ml Olej slunečnicový
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 3 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 74 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 73.6 mg
 - Draslík 306.5 mg
 - Vláknina 3428 mg
 - Vitamín A 3428 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 4.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej, rozmíchaný s mlékem a vejci, a mletý mák. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dno formy vyložíme pečicím papírem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a uhladíme. Dáme stranou malou část jader vlašských ořechů. Větší část rozemeleme, smícháme s rumem a želatinou a vlijeme na těsto.
 - 
                                2
Koláč pečeme 30 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, pocukrujeme vanilkovým cukrem a zdobíme jádry zbylých vlašských ořechů.