Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku
Suroviny
- 225 g Brokolice
 - 225 g Květák
 - 175 g Sýr sójový - Tofu
 - 175 g Fazolové lusky zelené
 - 115 g Shiitake houby
 - 150 ml Voda pitná
 - 400 ml Kokosové mléko
 - 1 kávová lžička Chilli omáčka
 - 2 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Zázvor celý
 - 2 ks Chilli paprička
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Citronová tráva
 - 2 ks Limetka kafrová
 - 1 ks Galgan
 - 3 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 56 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 0.1 mg
 - Draslík 1154.3 mg
 - Vláknina 13642 mg
 - Vitamín A 13642 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 123.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tofu opláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky. V jedné vrstvě jej nasypeme do ohnivzdorné mísy.
 - 
                                2
V misce smícháme sójovou omáčku se sezamovým olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Touto směsí tofu přelijeme a zlehka promícháme. Zakryté fólií necháme marinovat min. 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Mezitím občas promícháme a přilijeme olej.
 - 
                                3
Mezitím připravíme kari pastu. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekanou citronovou trávu, nastrouhaný galgán, limetkové listy, mletý i čerstvý koriandr a krátce promixujeme. Přilijeme vodu a vypracujeme hrubší pastu.
 - 
                                4
Květák a brokolici rozdělíme na růžičky, košťály nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a na mírném ohni osmahneme cca 8 minut dozlatova pokrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a kokosové mléko, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku, zelené fazolky, připravenou brokolici a květák. Směs přemístíme do kameninového kastrolu, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C.
 - 
                                5
Tofu s marinádou promícháme a misku vložíme na mřížku v horní části trouby. Obojí pečeme cca 30 minut, poté vyjmeme a do kari směsi vmícháme na poloviny rozkrojené houby a tofu i s marinádou. Nádobu vrátíme zpět do trouby a při teplotě 180 °C dopečeme ještě cca 15 minut.
 - 
                                6
Hotovou směs rozdělíme do misek, dozdobíme nadrobno nasekanou jarní cibulkou a ihned podáváme.