Bujabéza
Suroviny
- 800 g Filé z aljašské tresky
 - 300 g Chléb toastový
 - 200 ml Víno bílé
 - 800 ml Vývar rybí
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Šalvěj sušená
 - 0.5 kávová lžička Rozmarýn sušený
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 špetka Saturejka
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 812 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 53.3 mg
 - Draslík 504.2 mg
 - Vláknina 8871.8 mg
 - Vitamín A 8871.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.8 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí.
 - 
                                3
Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple.
 - 
                                4
Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem.
 - 
                                5
Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple.
 - 
                                6
Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu.