Špenátová pizza se slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 12 g Cukr krupice
 - 15 g Droždí
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 300 g Rajčata Cherry
 - 45 ml Olej olivový
 - 215 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 586 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 21.3 mg
 - Draslík 570.8 mg
 - Vláknina 9279.1 mg
 - Vitamín A 9279.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Základní těsto na pizzu:
 - 
                                2
Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
 - 
                                3
Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
 - 
                                4
Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
 - 
                                6
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
 - 
                                7
Špenát omyjeme, očistíme, vložíme na pánev k cibuli a slanině, ochutíme muškátovým oříškem, zakápneme citronovou šťávou a restujeme asi 5 minut.
 - 
                                8
Takto připravenou špenátovou směs rozetřeme na pizzový korpus.
 - 
                                9
Navrch klademe rozpůlená cherry rajčátka, osolíme, posypeme majoránkou a nastrouhaným parmazánem.
 - 
                                10
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a pizzu pečeme 30 minut.